HABER DETAYLARI
Görüntülenme Sayısı: 1833

ALEMDAR TİSK GENEL KURULUNA KATILDI

TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun 27. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol'un açılış konuşmasıyla başlayan Genel Kurul, 28 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da gerçekleşti. Başkan Alemdar, Genel Kurulda TÜRK-İŞ adına bir konuşma yaparken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da birer konuşma yaptılar.

TÜRK-İŞ'İN TEMEL İLKESİ ÇALIŞMAK, ÜRETMEK, ÜRETTİĞİNDEN HAKÇA PAYINI ALMAK

Konuşmasına, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, TİSK yöneticileri ve katılımcıları selamlayarak başlayan Alemdar, "TÜRK-İŞ'in çalışma yaşamına bakışını belirleyen temel ilke, çalışmak, üretmek, verimli olmak ancak ürettiğinden de hakça payını almaktır." dedi. TÜRK-İŞ'in 68 yıllık köklü bir tarihe sahip, Türkiye'nin en büyük işçi örgütü olduğunu kaydeden Alemdar, "TÜRK-İŞ topluluğu ile TİSK topluluğu arasında uzun yıllara ve diyaloğa, karşılıklı güvene ve anlayışa dayalı sosyal ortaklık anlaşması, işçi ve işveren arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinden bile daha büyük bir anlama sahiptir." şeklinde konuştu.

EKONOMİNİN CANLANMASI, KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU

"Ülkemiz özellikle son iki yıldır şiddetlenen ekonomik krizle boğuşuyor. Pek çok işyeri kapandı, birçok işyeri konkordato ilan etti, pek çok işçi de ne yazık ki işini kaybetti, işsiz kaldı." diyen Alemdar, işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı gibi sorunların, emeğiyle yaşamak zorunda kalanlar için hayatı son derece zorlaştırdığını söyleyerek, "Kriz dönemlerinde ortaya çıkan yükün bedeli, emeği ile geçinenlerin sırtına yüklenmemelidir. Krizin yükü, toplumun diğer kesimlerine de yansıtılarak toplumda bir denge sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde belirlenen asgari ücrete de değinen Alemdar, içi temsilcilerinin açıklanan asgari ücreti kabul edilemez bulduğunu, asgari ücretin bir kişinin asgari yaşam maliyetinden az olmasını kabul etmediklerini vurguladı. Alemdar, asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılmasını istediklerini de söyleyerek, "Çalışan kesimin geliri ne kadar artarsa, o oranda harcama yapabilecekler, yine sizlerin işyerlerinde, fabrikalarında ve üretim tesislerinde ürettiğiniz ürünleri satın alacaklar. Çalışanlar bu şekilde kendi ihtiyaçlarını karşılarken, sizlerin kazanmasına da vesile olacaklar. Yaşadığımız bu kriz ortamından çıkış yolu, ekonomimizin canlanmasından geçmektedir. Ekonomi ancak üretim ve o oranda tüketim ile canlandırılabilir." dedi.

VERGİ SİSTEMİMİZ ADALETSİZ

Ülkemizdeki vergi sistemindeki adaletsizliğe de değinen Alemdar, "Asgari ücretliler bile, yılın belli bir döneminde bir sonraki vergi dilimine girmekte, zaten son derece düşük olan ücretleri daha da azalmaktadır. Yetmezmiş gibi, yeni vergi düzenlemeleri yapılarak yeni vergi türleri icat edilmekte, vergi adaletsizliği derinleşmektedir." diyerek, adaletsizliğin az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınarak giderilmesi gerektiğini kaydetti. Kayıt dışı çalışmaya da değinen Alemdar, kayıt dışı çalışma oranının en iyimser tahminle yüzde 30 olduğunu, çalışma yaşamımızı tehdit eden sorunlardan biri haline geldiğini söyledi. Alemdar ayrıca, çalışma hayatındaki sorunların sosyal diyalog ilkeleri çerçevesinde çözülebilmesi için, 2010 yılında Anayasal bir kurum haline gelen Ekonomik ve Sosyal Konsey'in bir an önce toplanması gerektiğini kaydetti.

YENİ TEKNOLOJİLER ÇALIŞMA HAYATINI ETKİLEYECEK

Sanayi 4.0, dijitalleşme, E-ticaret gibi teknolojilere de dikkat çeken Alemdar, İnsanların yerini robotların, bilgisayar yazılımlarının ve yapay zekanın alması, ileride işsizlik sorunumuzu daha da büyütecek. Boyutu, derinliği ve karmaşıklığı göz önüne alındığında bilinmezlerle dolu bir dönem bizi bekliyor. Robotlaşma ve dijitalleşmenin sonucunda, 2030 yılında dünyada 2 milyar insanın işsiz kalacağı söyleniyor. Bu sorunlara hep beraber, el ele çare bulmamız gerekiyor" dedi.

Alemdar son olarak sorunların çözümü ve çalışma barışının sağlanması için sosyal diyalog ilkelerini gözeterek hareket etmenin, sendikal faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılmasının, sendikal özgürlüklerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Alemdar, "İnanıyorum ki Türkiye'nin geleceğinde işçi ve işveren ilişkileri, geçmişten gelen birikim ve deneyimle, el ele vererek daha da gelişecektir." şeklinde konuştu.

Eposta Listesi Öneri Formu Anket Eski Site Linki