HABER DETAYLARI
Görüntülenme Sayısı: 70608

EMEK EN YÜCE DEĞERDİR!
 

  YILDA 12 AY ÇALIŞMAK MEB İŞÇİLERİNİN DE TEMEL HAKKIDIR  


  MEB İŞÇİLERİNİN TAYİN HAKLARI VERİLMELİDİR  
 

  696 SAYILI KHK İLE KADROYA GEÇEN MEB İŞÇİLERİ RESEN EMEKLİ EDİLMEMELİDİR  


KOOP-İŞ, ÜYESİ MEB İŞÇİLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYOR.

 

696 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde geçici işçi statüsüyle istihdam edilen üyelerimizin iş sözleşmeleri askıya alınmakta ve yılda 10 ay süreyle çalıştırılmaktadır.

Sendikamız, yapılan ihale sözleşmeleri gereği, daha önceki dönemlerde 4, 6 ve 8 ay gibi değişen sürelerde istihdam edilen bu arkadaşlarımız için yoğun mücadele vermiş, bunun sonucu olarak bu sürelerin 10 aya çıkarılmasını sağlayarak önemli bir başarı elde etmiştir. Koop-İş Sendikası olarak şimdi de, bu üyelerimizin daimi işçi kadrosunda yılda 12 ay istihdam edilmesini sağlayarak tam eşitliğin, çalışma barışının ve huzurunun tesis edilmesini sağlamak için mücadele ediyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığında çalışan üyelerimiz, değerli öğretmenlerimizin ve geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin en büyük destekçileri ve öğretmenlerimizle beraber eğitim ordumuzun en önemli neferleridir. Fakat diğer kamu işçilerinden farklı olarak, geçici işçi kadrosunda yılda 10 ay çalıştırılan MEB işçileri, pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu arkadaşlarımız, yaşamlarını çalıştıkları işten elde ettikleri gelirle idame ettirmektedir ve yapılan adaletsiz uygulama nedeniyle, tek gelir kaynakları olan ücretten yılda 2 ay boyunca mahrum kalmaktadırlar. Bu durum doğal olarak üyelerimizin geleceklerinden kaygı duymalarına, gelir elde edemedikleri iki ay boyunca geçimlerini sağlama konusunda sıkıntıya düşmelerine yol açmaktadır. Bununla birlikte motivasyon eksikliği hissetmelerine ve verimlerinin düşmelerine de neden olmaktadır.

Diğer yandan eğitim yuvalarımız olan okulların kapalı olduğu dönemde dahi okulların fiziken eğitim öğretime hazırlanması için üyelerimize ihtiyaç olduğu da açıktır. Geleceğimizi emanet ettiğimiz öğrencilerimizin, eğitim-öğretim hayatına tam adapte olmaları için zorunlu olan gerekli hazırlıkların sağlanmasında yine bu arkadaşlarımıza ihtiyaç olduğu aşikardır.

Bu adil olmayan uygulama, Anayasa ve yasalarımızdan kaynaklanan çeşitli haklara da aykırıdır. Anayasamızın 49. maddesinde “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir” denilirken, “Devlet çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek, çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gereken tedbirleri alır” hükümleri yer almaktadır. Oysa bu uygulama, yukarıda da belirttiğimiz üzere çalışma barışını ve huzurunu bozan, iş verimliliğini düşüren sonuçlara yol açmaktadır.

Yapılan uygulama ayrıca Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesine ve İş Kanunumuzun çeşitli hükümlerine de aykırılık teşkil etmektedir.

Koop-İş ailesi olarak, üyelerimizin yılın tamamında aralıksız olarak çalışması için Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı nezdinde pek çok girişimde bulunduk. Sorunun çözümü için önemli bir mesafe kat ettiğimize inansak da kesin çözüm henüz mümkün olmamıştır.

Büyük bir önem verdiğimiz sosyal diyalog ilkesi çerçevesinde, sorunun ivedilikle çözülmesi için gerekenlerin bir an önce hayata geçirilmesini bir kez daha hatırlatıyor, “Yılda 12 ay çalışma” talebimizin uygulamaya konularak çalışma barışının, huzurunun ve adaletin zaman kaybetmeden tesis edilmesini talep ediyoruz. Bilinmelidir ki haklı mücadelemizi sonuç alana kadar yılmadan sürdüreceğiz.  

Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında    imzalanacak olan Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü Taslağına TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Başkanımız Eyüp Alemdar’ın girişimi ile başta MEB işçileri olmak üzere, kamuda geçici statüde çalışan tüm işçilere kadro talebi, tayin haklarının verilmesi ve resen emekliliklerin durdurulması yönündeki taleplerimizi içeren hükümler de eklenmiş ve Çerçeve Protokolü Taslağında yer almıştır.

  Yılda 12 ay çalışmak, MEB işçilerinin de temel hakkıdır.  


  Diğer tüm kamu işçileri gibi tayin hakkı MEB işçilerinin hakkıdır.  


  Resen emeklilik düzenlemesi kaldırılmalıdır.  


EMEK EN YÜCE DEĞERDİR!

 

Eposta Listesi Öneri Formu Anket Eski Site Linki