HABER DETAYLARI
Görüntülenme Sayısı: 668

MEB, TÜHİS VE SENDİKAMIZ İŞBİRLİĞİ İLE “İŞÇİ ÇALIŞMA ESASLARI” ÇALIŞTAYI YAPILDI

Sendikamız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) işbirliği ile düzenlenen “İşçi Çalışma Esasları Eğitim ve İstişare Toplantısı” 13-18 Ekim 2024 tarihlerinde Antalya’da düzenlendi.

 

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Özkan Avcı, Sendikamız Genel Sekreteri Metin Güney, Genel Mali Sekreteri Osman Aksoy, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Murat Türkekul, Genel Sekreter Yardımcımız Aytuğ Balaman, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Şube Müdürü Muammer Soylu, TÜHİS Kıdemli Başuzmanı Fatma Taşkın, TÜHİS uzmanı Osman Adıgüzel’in yanı sıra Şube Başkanlarımız ve Türkiye genelinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin idarecileri ve mutemetleri katıldı.

 

ALEMDAR: “ÜYELERİMİZİN SORUNLARINI ÇÖZMEDE SOSYAL DİYALOG ANLAYIŞI İLE HAREKET ETMEK ÇOK ÖNEMLİ”

 

Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar, Milli Eğitim Bakanlığı ile uzun yıllardır sosyal diyalog anlayışı ile hareket ederek işbirliği yaptıklarını belirterek üyelerimizin sorunlarını çözmek için bu durumun büyük önem taşıdığını söyledi. Koop-İş Sendikası’nın 60. kuruluş yıldönümünü kutladığımızı belirten Alemdar, sendikamızın verdiği büyük mücadeleleri anlatarak şunları söyledi:

 

“Bu yıl sendikamızın 60. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Bu sürenin özellikle son yirmibeş yılında çok büyük mücadeleler verdik. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, kamu kesiminde birçok işyerinde örgütlendik. Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında, İçişleri Bakanlığı ve Üniversitelerde, Adalet Bakanlığı, tüm yargı kurumları ve bu konuşmamda tek tek sayamadığım birçok yerde örgütlüyüz. Bu örgütlülüğümüz sayesinde, şu anda TÜRK-İŞ içinde kamuda en çok üyeye sahip sendika biziz. Yalnızca kamuyla da sınırlı kalmadık. Özel sektörde de örgütlenmeye çok önem verdik. Başta AVM’ler olmak üzere, mağaza zincirlerinde örgütlenmemize devam ediyoruz.

Sendikamıza yeni işyerleri katıyoruz. AVM’lerdeki mağazalarda, asgari ücretle ve zor koşullarda çalışan arkadaşlarımız için çok avantajlı toplu iş sözleşmeleri imzalıyoruz. Özel sektörde de, sizlerin de müşterisi olduğu IKEA, Metro Grosmarket, H&M, Adidas, Nike, Puma, Yalı Spor, Ralf Loren, Livays gibi tüm dünyaca çok iyi bilinen firmalarda toplu sözleşmelerimiz var.”

 

“NAKİL HAKKI VE MESLEK KODLARINA İLİŞKİN SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURACAĞIZ”

 

Alemdar, 696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerin resen emeklilik ve çalışma sürelerine ilişkin sıkıntıları çözdüklerinin altını çizerek, şunları söyledi;

 

“696 sayılı KHK ile kadroya geçen arkadaşlarımızın sorunlarını çözmek için çok büyük mücadeleler verdik. Bu sorunların başında  zorunlu emeklilik, nakil hakkı olmaması ve yanlış belirlenen meslek kodlarının yarattığı sorunlar vardı.  Ayrıca geçici işçilerin çalışma sürelerinin az olması bu işçilerin hayat şartlarını daha da zorlaştırıyordu.  Arkadaşlar resen emeklilik sorununu ve geçici işçilerin çalışma sürelerinin 11 ay 29 güne çıkarılması ile ilgili hususları biz çözüme kavuşturduk.

Meslek kodları ve nakiller ile ilgili sorunların çözümü içinde mücadelemiz devam ediyor. Bu sıkıntıları da birlikte çözeceğiz.”

 

Konuşmasında başarılı toplu iş sözleşmeleri imzalamanın ve örgütlenmenin yolunun sendikal eğitimden geçtiğini belirten Alemdar, eğitime yapılan yatırımın ülke demokrasisine sunacağı katkının önemine değindi. Ülkenin içinde bulunduğu zor ekonomik koşullardan söz eden Genel Başkanımız TÜRK-İŞ olarak “Zordayız, Geçinemiyoruz” diyerek başlatılan eylemlilik sürecini anlattı ve şunları söyledi;

 

“Biz, başta TÜRK-İŞ olmak üzere, diğer konfederasyonların da ortak kararıyla bir süredir eylemler gerçekleştiriyoruz. TÜRK-İŞ olarak, “Zordayız Geçinemiyoruz” diyerek meydanlara indik. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulunun kararı ve Yönetim Kurulumuza verdiği yetkiyle, önce 81 ilimizde basın açıklamaları yaptık. Ülkemizin dört bir yanındaki il temsilcileri ve şube başkanlarımızla 7 bölgede basın toplantıları gerçekleştirdik. Ardından önce Çerkezköy’de sonra da Zonguldak’ta mitingler gerçekleştirdik. 24 Eylül günü, örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde bir saatlik oturma eylemi yaptık. 2 Ekim günü, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne giderek protestoda bulunduk. Bütün bu eylemlerimiz ve taleplerimiz, ne yazık ki karşılık görmedi. O halde biz de, sesimizi daha gür çıkarmak, olanca gücümüzle,

“Zordayız, geçinemiyoruz” diye bağırmak için 20 Ekim günü Ankara’da Anadolu Meydanında görkemli bir miting yapacağız. Taleplerimizi bir kez daha dile getireceğiz. Şunu bilmenizi istiyorum ki, bizim amacımız ülkemizde karışıklık çıkarmak, sorun yaratmak değildir. Bizim amacımız, uygulanan ekonomik politikalar sonucunda yaşadığımız krizin bedelinin yalnızca emekçilere ödetilmesine olan tepkidir. Bizim derdimiz, çalışmak, üretmek, ama ürettiğimizden de hakça pay almaktır. Evimize helal ekmek götürmek, çoluk çocuğumuzla, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmektir. Bizim başka bir derdimiz yoktur. O nedenle, siz değerli kamu çalışanı arkadaşlarımızı bu büyük mitingimize davet ediyorum. Sizleri hepimizin ortak mücadelesine  omuz vermeye çağırıyorum.”

 

“ADİL BİR VERGİ DÜZENİ İSTİYORUZ”

 

Alemdar Anayasanın 73. maddesi gereği az kazanandan az vergi, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiği uyarısında bulunarak, vergide adalet talebini bir kez daha yineledi ve şöyle konuştu:

“Herkes kabul ediyor ki, bugün çalışanların üzerinde büyük bir yük oluşturan vergiler nedeniyle ücretlerimiz her geçen gün eriyor. Yılda 12 ay çalışıyoruz, elimize 10,5 aylık ücret geçiyor. Ülkemizdeki gelir vergisinin yüzde 65 civarındaki kısmı, emekçiler tarafından karşılanıyor. Avrupa Birliği ortalaması yüzde 35 olan dolaylı vergi oranı, ülkemizde yüzde 65’ten fazla gerçekleşiyor. Hem ücretlerimizden kesilen hem de ödediğimiz dolaylı vergilerle, bütün vergi yükü biz çalışanların omuzunda. Buradan bir kez daha ülkemizi yönetenlere çağrıda bulunmak istiyorum. Bizim talebimiz çok açık ve net. Biz, adil bir vergi düzenlemesinin yapılmasını, Anayasamızda 73. maddesinde belirtildiği gibi az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını talep ediyoruz. İnanın bana bizler, kuyumcudan, doktordan, müteahitten daha fazla vergi ödüyoruz.  Biz, ocak ayında aldığımız ücreti aralık ayında da almak istiyoruz. Biz adil bir vergi düzeni istiyoruz.”

 

“MEB MUTLAKA İHTİYACI KARŞILAYACAK DÜZEYDE İŞÇİ ALIMI YAPMALIDIR”

 

MEB bünyesinde çalışanların hak ve menfaatlerini korumak için, memur sendikalarıyla el birliğiyle çalıştıklarını vurgulayan Alemdar, “İhtiyaç duyulan okullara sürekli işçi alımı yapılmalıdır” dedi. Sendikamızın işyerlerinde huzur, güven ve adaletin sağlanması hedefiyle çıktığı yolda başarılı örgütlenme çalışmaları ve toplu sözleşmeler yaptığına dikkat çeken Genel Başkanımız, sosyal diyalog anlayışının öneminden söz ederek şunları söyledi:

 

“Her zaman dile getirdiğimiz gibi, Koop-İş’in amaçları ve hedefleri, işyerinde huzur, güven ve adalettir. Asla huzursuzluk çıkarmak değildir. Koop-İş’in amaçlarının başında, işyerinde sosyal barışın ve istikrarın sağlanması, tüm sorunların, sosyal diyalog yoluyla çözülmesi vardır. Koop-İş, işyerlerinde çalışma barışının sağlanmasında, üzerine düşeni yapmaya, ülkesine, halkına ve üyelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmeye hazırdır. Yeter ki bu konuların müzakere edilebileceği, soysal diyalog kurumları oluşturulup işletilebilsin. Bizim sizlerden ve tüm işverenlerimizden beklediğimiz budur. Biz,  Milli Eğitim Bakanlığımız ile birlikte çok önemli bir şey başardık. Sosyal diyaloğu ve iş barışını bu ilişkinin temel felsefesi haline getirdik. Bizim için çalışma barışının korunması her şeyden önemlidir.”

 

Daha sonra, Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanı Özkan Avcı bir konuşma yaptı. Avcı yaptığı konuşma ile sendikalarla sosyal diyaloğun önemine değindi. Koop-İş Sendikası ile son derece önemli bir sosyal diyalog içerisinde olduklarını belirten Avcı, bu diyaloğun devam edeceğini sorunların çözümü noktasında Koop-İş Sendikası’yla birlikte düzenledikleri bu toplantıların son derece önemli olduğunu söyledi.

 

Kemer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkan Ergen ise MEB’de çalışan üyelerimizin daha iyi koşullarda çalışmaları için Sendikamızla istişare içinde hareket etmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

 

TÜHİS Kıdemli Baş Uzmanı Fatma Taşkın da konuşmasında yeni toplu iş sözleşmesi döneminin hazırlıklarına başladıklarını söyleyerek, TÜHİS olarak bu toplantıları önemsediklerini, sahada yaşanabilecek problemlerin çözümünde bu çalıştaylarda alınacak kararların kıymetli olduğunu söyledi

Konuşmaların ardından üç gün boyunca devam eden İşçi Çalışma Esasları Çalıştayı gerçekleştirildi.  Çalıştayda, taraflar karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

 

13- 18 EKİM 2024 TARİHİNDE GERÇEKLEŞEN MEB İŞVEREN ÇALIŞTAYINA AİT RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

Eposta Listesi Öneri Formu Anket Eski Site Linki