KOOP-İŞ Ulusal ve Yerel Eylem Komitelerinin Kurulması
KOOP-İŞ Ulusal ve Yerel Eylem Komitelerinin Kurulması

KOOP-İŞ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ULUSAL VE YEREL EYLEM KOMİTELERİ KURULDU

“KOOP-İŞ Sendikasının Kapasitesinin Artırılması Yoluyla Alışveriş Merkezlerinde Çalışanların Çalışma Koşullarının İnsan Onuruna Yakışır İş ve İyileştirilmiş Çalışma Ortamına Kavuşturulması Projesi,”  çerçevesinde Nisan 2025’te; TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve KOOP-İŞ Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar’ın başkanlığında “KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Ulusal Eylem Komitesi”, Şube Başkanlarının başkanlığında Adana’da, Ankara’da, Antalya’da, Bursa’da, İstanbul’da ve İzmir’de “KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Yerel Eylem Komiteleri” kuruldu.

 

 

KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Ulusal Eylem Komitesi: Ulusal düzeyde KOOP-İŞ İSG Eylem Komitesi’nin kurulması, sendika yapılanması içinde yönetimden tabana, tabandan yönetime sendika karar vericilerinin projeyi, dolayısıyla İSG çalışmalarını ve AVM çalışanlarının çalışma ortamlarının iyileştirilmesi yönündeki mücadeleyi içselleştirmelerine ve bir misyon edinmelerine katkı sağlayacaktır. Bununla birlikte, komitenin kurulması, komite üyelerinin proje hakkında bilgilendirilmeleri ve eğitimden geçirilmeleri, İSG ve AVM çalışanları konusunun sendikal faaliyetlere dahil edilmesi, ulusaldan yerele, yerelden ulusala doğru bir baskı grubu olarak TÜRK-İŞ üyesi KOOP-İŞ’in örgütlüğünün ve gücünün harekete geçirilmesini sağlayacaktır. KOOP-İŞ Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Komitesi tarafından AVM çalışanlarının sorunlarının ülke ölçeğinde gündeme getirilmesi, gündemde tutulması, sendikacı, işçi-işveren ve işbirliği yapılan kurum ve kuruluş temsilcileriyle görüşmelerin yapılması, duyarlılığın artırılması, tarafların harekete geçirilmesi, sendikalı olsun olmasın tüm AVM çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine önemli bir katkı sağlayacak, projenin uygulanmasında bir altyapı da oluşturacaktır. Bu yaklaşım çerçevesinde, KOOP-İŞ’in başta 6 ildeki Şube Başkanlıkları olmak üzere, ülke geneline yayılan 19 Şube Başkanlıklarıyla AVM çalışanlarının çalışma koşulları ve sendikamızın bu konuyla ilgili sürdürmekte olduğu çalışmalarla ilgili sürekli bir iletişim ve bilgi akışı sağlanacaktır. KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Ulusal Eylem Komitesi, kamuoyuna ve medyaya da sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi akışı sağlayacaktır.

KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Yerel Eylem Komiteleri: KOOP-İŞ Ulusal İSG Eylem Komitesi’nin kuruluş amacı ve işlevi çerçevesinde, benzer komiteler proje çalışma alanında olan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir’de KOOP-İŞ Şube Başkanlarının başkanlığında “KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Yerel Eylem Komiteleri” kurulmuştur. Yerel komiteler ulusal komiteyle iletişim halinde anılan illerde AVM’lerde çalışan sendikasız işçileri de kapsayacak şekilde çeşitli görüşmeler, istişare toplantıları, kampanyalar yapacaktır. Yerel komiteler, bulundukları illerden sendika genel merkezine KOOP-İŞ Ulusal İSG Komitesine çalışmalarla ilgili bilgi ve dökümantasyon akışı sağlayacaktır.  Sendikanın birer yerel baskı grubu olan KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Yerel Eylem Komiteleri, AVM çalışanlarının çalışma koşullarını, sorunlarını ve çözüm yollarını illerde sürekli biçimde gündemde tutacaklardır. Böylece AVM çalışanlarının sorunlarının ve çözüm yollarının belirlenmesinde, dolayısıyla insan onuruna yakışır işin sağlanmasında, çalışma ortamlarının iyileştirilmesinde Eylem Komiteleri aktif rol oynayacaklardır.

Kurulan KOOP-İŞ İş Sağlığı ve Güvenliği Ulusal ve Yerel Eylem Komiteleri faaliyetlerini şu yaklaşım doğrultusunda sürdüreceklerdir:

-KOOP-İŞ, sendikalar ve TÜRK-İŞ olarak on binlerce emekçiyi temsil etmenin sorumluluk ve bilinciyle, ülkemizde sorunlu bir alan olan iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılacak olan iyileştirici çalışmalara sosyal diyalog anlayışı ve üçlü yapı içinde katkı vermeye hazırdır.

Sendikamız, İSG alanına bütüncül yaklaşımı ve bakış açısıyla, “KOOP-İŞ Sendikasının Kapasitesinin Artırılması Yoluyla Alışveriş Merkezlerinde Çalışanların Çalışma Koşullarının İnsan Onuruna Yakışır İş ve İyileştirilmiş Çalışma Ortamına Kavuşturulması Projesi”ni hayata geçirme isteğini ve kararlığını taşımaktadır. Bu istek ve kararlılık; köklü ve sorumlu sendikacılık geleneğini taşıması kadar, İSG konusuna sistematik bakabilmesinden, son dönemde AVM çalışanlarının sorunlarıyla artan biçimde ilgilenmesinden, yaklaşık 10 bin AVM çalışanıyla üyelik-sendikal ilişkiyi kurabilme başarısını göstermesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte KOOP-İŞ, hayata geçirmeyi planladığı projeyle kapasitesini artırabileceğine, işçi-işveren-devlet, yani üçlü yapı içinde sosyal taraflarla çözüm arayışına girebileceğine, AVM çalışanlarının sorunlarının çözümünde, çalışma ortamlarının iyileştirilmesinde ciddi bir mesafe alınabileceğine inanmaktadır.  

 

KOOP-İŞ’in projesi; ÇSGB’ye düşen mevzuat eksikliklerin tamamlanması, etkin bir iş teftişi anlayışının hayata geçmesi, işyerlerinde tespit edilen mevzuata aykırılıkların işverenler tarafından tamamlanması, sosyal tarafların bilgilendirilmesi ve sorumlulukları yerine getirmeleri,  “Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi” raporlarında belirtilen İSG sistemindeki öncelikli zayıf noktalarından birinin ortadan kaldırılmasına, dolayısıyla doğrudan İSG sisteminin güçlendirilmesine önemli bir katkı sağlayabilecektir. Üstelik bu katkı, İSG politikalarıyla stratejilerinin İSG sisteminin vazgeçilmez tarafları olan sosyal tarafların katılımlarıyla etkin bir biçimde uygulanmasıyla gerçekleşmiş olacaktır.

 

Görüldüğü gibi İSG alanındaki sorunlar çeşitli boyutlarıyla işçileri, işverenleri ve ülkemizi etkilemektedir. Bu durum proje çerçevesinde karşılaşılabilecek zorlukların aşılmasında bir bilinçlenme, bir farkındalık, bir hareket noktası yaratabilecektir. Çünkü sosyal taraflar, projenin faaliyetleri çerçevesinde buluşacakları zeminlerde; sağlıklı ve güvenlikli çalışma koşullarının sağlanmasının, iş kalitesinin artırılmasının, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinin, ölümlerin ve sakatlanmaların azaltılmasının sadece yasal düzenlemelerle mümkün olamayacağı-olmadığı gerçeğini de göz ardı edemeyeceklerdir. İSG sorunlarının çözümlenmesi için toplumun her kesiminde güvenlik bilincinin ve güvenlik kültürünün oluşturulması gerekliliği, işçi ve işveren kesimini AVM çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesinde, çözüm arayışına yöneltecektir.

 

Esasen dünyada ve ülkemizde yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm, yeni oluşumlar endüstri ilişkileri sistemi üzerinde de önemli etkiler yaratmaktadır. Bu durum, işçi ve işveren kesimine yeni perspektifler sunmakta, yeni bakış açıları için zorlamaktadır. Günümüz endüstri ilişkileri sisteminde sosyal taraflar arasında işbirliği sürecinin başlatılmasına ve geliştirilmesine ihtiyaç olduğu gerçeği her geçen gün kendini dayatmaktadır. Endüstri ilişkileri daha uyumlu, işbirliğine dayanan ve çatışmacı olmayan bir yapıyı gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede, hoşgörü ortamında katılımcılığı ve paylaşımda akılcılığı esas alan bir anlayışın yerleşmesine ihtiyaç olduğu açıktır. Bu anlayış, sorunları doğrudan tarafların çözeceği yeni ve katılımcı yöntemlerin geliştirilmesi ile mümkün olabilecektir. Sosyal diyalog olgusu zaman içinde gerçekleşebilecek bir aşama olmakla birlikte, bunun için uluslararası sözleşme ve standartlar, hukukun evrensel ilkeleri esas alınmalı, hoşgörü ve uzlaşma kültürü esas olmalıdır. Sosyal tarafların arasında sağlanacak bir diyalog için, hükümetlerin yasal ve kurumsal altyapıyı oluşturması da gerekmektedir.

 

ÇSGB İş Teftiş Kurulu’nun Raporu’nda AVM çalışanlarıyla ve çalışma ortamlarıyla ilgili yer alan veriler, yapılan görüşmeler ve öneriler bu tür bir altyapının oluşturulmasında umut verici bir gelişmedir. Bu durum, projenin hayata geçmesiyle birlikte KOOP-İŞ temsilcileriyle AVM işverenleri arasındaki işbirliği uygulamalarının kurumsallaşmasını ve karşılıklı güven ve işbirliğini geliştiren bir sonuç yaratabilecektir. Proje çerçevesinde; işçi ve işveren kuruluşlarının kendi aralarında oluşturacakları kurumsal diyalog mekanizmalarının, çalışma grupları arasında düzenli ve devamlı görüşmelerinin süreklilik göstermesi, tarafları barışçı bir modelle ortak çözüm üretme noktasına götürebilecektir. Bu anlayış, yaklaşım ve çalışma prensibi;  “Alışveriş Merkezlerinde Çalışanların Çalışma Koşullarının İnsan Onuruna Yakışır İş ve Çalışma Ortamıyla İyileştirilmesi” yönünde sürdürülecek faaliyetlerin ve hedeflerin hayata geçmesinde, hükümetin, işveren ve işçi örgütlerinin diyalogu ve işbirliği üzerine inşa edilen ILO’nun üçlü yapı prensibine de uygun olacaktır.

 

Eposta Listesi Öneri Formu Anket Eski Site Linki