TÜRK-İŞ İL VE BÖLGE TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI
“Örgütlenme, 696 Sayılı KHK ile geçici olarak düzenlenen asıl iş – yardımcı iş konusundaki muhtemel sorunlar ve bu sorunların sendikal örgütlenme üzerindeki etkileri” başlıklı TÜRK-İŞ İl ve Bölge Temsilcileri toplantısı, 24 Şubat 2020 tarihinde Ankara’da yapıldı. Toplantıda TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar bir konuşma yaptı. Alemdar’ın yanı sıra TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar ve TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da birer konuşma yaptılar.
696 SAYILI KHK SORUNLARI TAM ANLAMIYLA ÇÖZMEDİ
Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Alemdar, “Bildiğiniz gibi yıllardır teşkilatlandırma sekreterleri ve uzmanlarıyla, İl ve Bölge temsilcileriyle bir araya geliyoruz. Bu toplantılarda, sendikal yaşamın en temel sorunlarını ele alarak, kendimize bir yol haritası belirliyoruz. Genel olarak toplantıların konusu, örgütlenme ve bu alanda yaşadığımız sorunlar oluyor. Bugüne kadar örgütlenme sorunlarını defalarca tartıştık, çözüm önerileri oluşturduk. Ancak geldiğimiz noktada yaşadığımız bazı gelişmeler, bu konuyu her seferinde daha kapsamlı olarak ele almamızı gerektiriyor.” şeklinde konuştu.
Kamudaki taşeron işçilerin, çalıştıkları işyerlerinde kadroya geçirilmelerine ilişkin olarak, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyleyen Alemdar, “Biliyorsunuz, biz TÜRK-İŞ olarak uzun yıllardır taşeron işçilerin sendikal hakları için çok mücadele verdik. Bu mücadelemizde de başarılı olduk. Kamudaki taşeron işçilerin sendikalaşmasının ve toplu iş sözleşmeli çalışma düzeninden yararlanmasının önü açıldı. Ancak bu arkadaşlarımızın toplu sözleşmelerinin imzalanmasında sorunlar yaşandı. Geçici bir çözüm olarak Yüksek Hakem Kurulu aracılığıyla bu sözleşmeleri bağıtlamaya başladık. Ve imzaladığımız 2015 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşmasında kamudaki taşeron ve geçici işçilerin kadroya alınacağı imza altına alındı.” dedi. Bu başarının TÜRK-İŞ’e ait olduğunun altını çizen Alemdar, “Taşeron işçilerin kadroya alınmasından son derece memnunuz. Ancak çoğunlukla TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu KİT’lerin kapsam dışı bırakılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu arkadaşlarımız için, Kamuda çalışan geçici işçiler için ve yalnızca 10 ay çalışan arkadaşlarımızın 12 ay çalışmaları için mücadelemiz devam ediyor. Umarım bu soruna bir çözüm bulacağız.” şeklinde konuştu. Alemdar, “Taşerondan kadroya geçen arkadaşlarımız, bu dönemde çok önemli sorunlar yaşadılar. Bu arkadaşlarımız kamu protokolüne dahil edilmedi. Enflasyonun yüzde 20’leri aştığı bir dönemde, sadece altışar aylık %4 ücret zammı verildi. Bu arkadaşlarımıza enflasyon farkı da verilmedi. Onların da toplu sözleşmeli çalışma düzenine geçmeleri ve toplu sözleşmelerden yararlanmaları için çaba sarf ediyoruz.” dedi.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ÖRGÜTLENMEKTEN GEÇİYOR
Yayımlanan sendikal istatistiklerde bazı sendikaların büyüme sürecinin devam ettiğini, fakat bazı sendikaların ise mesafe almakta zorlandığını söyleyen Alemdar, bu sendikalardaki örgütlenme çalışmalarına özel önem verilmesi ve onlara destek olunması gerektiğini kaydetti. “Özellikle örgütlenmede büyük zorluklar yaşanan özel sektörde örgütlü sendikalarımızın, buralarda daha fazla örgütlenme çalışmaları yapmaları gerekiyor. Biz de bu konuda onlara gereken desteği vereceğiz.” diyen Alemdar, Türk sendikacılığının önündeki en temel sorunun, örgütlenmede yaşanan sıkıntılar olduğunu vurguladı. Alemdar, “Yaşanan tüm zorluklardan haberdarız. Ancak pes edecek ya da kaderimize razı olacak değiliz. Başta Genel Başkanımız olmak üzere tüm TÜRK-İŞ yönetimi, bu zorlukların aşılması konusunda hem hükümet nezdinde, hem de işverenler nezdinde çok çaba harcıyor. İdari ve yasal zorlukları aşmaya gayret gösteriyoruz. Bu zorlukları aşmanın yolu, örgütlenmek için daha aktif olmaktan, onu temel hedef haline getirmekten geçiyor. Sendikalarımız bu konuda daha duyarlı olmalı, Bölge ve İl temsilciliklerimiz ise sendikalarımıza destek olmalıdır.” şeklinde konuştu.
Alemdar, işsizlik, pahalılık gibi çalışanların karşı karşıya oldukları diğer zorlukların da üzerinde durarak, yaşanılan tüm sorunların çözümünün örgütlenmekten geçtiğini vurguladı.
AKADEMİSYENLER SUNUM YAPTI
Konuşmaların ardından Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Muhittin Astarlı ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Süleyman Başterzi, 696 Sayılı KHK ve Örgütlenme konusunda sunumlar yaptı. Toplantının ikinci bölümünde ise TÜRK-İŞ Bölge ve İl Temsilcilerinin ile Örgütlenme Sekreterleri ve uzmanlarının, örgütlenme sorunlarına yönelik değerlendirmelerine geçildi.
ZORDAYIZ GEÇİNEMİYORUZ” EMEK BULUŞMASI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TÜRK-İŞ'İN ÇALIŞMA HAYATININ GÜNCEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI KONULU SEMİNERİ BAŞLADI
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI ÖNÜNDE BİR KEZ DAHA "ZORDAYIZ GEÇİNEMİYORUZ" DEDİK
TÜRK-İŞ EYLÜL AYI AÇLIK YOKSULLUK SINIRINI AÇIKLADI
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "24,73'ü, öbür işçilere de vermek durumundasınız" Dedi