TÜRK-İŞ KONFEDERASYONUMUZUN GENEL KURULU YAPILDI
Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ'in 23. Olağan Genel Kurulu, 5-7 Aralık 2019 tarihleri arasında Ankara Büyük Anadolu Esenboğa Termal Otel'de büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. 3 gün süren Genel Kurul çalışmalarının sonunda yapılan seçimlerde TÜRK-İŞ yönetimi güven tazeledi.
GENEL BAŞKANIMIZ YENİDEN TÜRK-İŞ YÖNETİMİNDE
Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar, son dönemde yaptığı başarılı çalışmaların sonucunda, TÜRK-İŞ 23. Olağan Genel Kurulunda, Genel Teşkilatlandırma Sekreterliği görevine yeniden layık görüldü. Koop-İş ailesi olarak, Koop-İş’in “Sendikal Hareketin Parlayan Yıldızı” haline gelmesinde çok büyük katkıları olan Genel Başkanımızı, TÜRK-İŞ yönetimindeki görevine yeniden seçilmesi nedeniyle kutluyor, çalışmalarında başarılar dilliyoruz.
GENEL KURUL, KAVLAK’IN KONUŞMASIYLA BAŞLADI
Genel Kurulun Divan Başkanlığı görevini, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak üstlendi. Divanda ayrıca Türkiye Maden-İş Sendikası Nurettin Akçul ve Dok Gemi-İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu da Divan Başkan Yardımcısı görevini yerine getirdiler. Divan Başkanı Pevrul Kavlak, bir konuşma yaparak TÜRK-İŞ Genel Kurulunu açtı ve katılımcıları selamladı.
Kavlak'tan sonra TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay kürsüye çıktı. Atalay konuşmasında, örgütlenmeden asgari ücrete, kıdem tazminatından emeklilikte yaşa takılanlara, AVM'lerdeki çalışma koşullarından birlik ve beraberliğin önemine kadar, çalışma hayatıyla ilgili pek çok konuya değindi. Genel Kurulun birinci ve ikinci gününde sendika genel başkan ve yöneticileri söz aldı. Sendikalar adına yapılan konuşmaların ardından ise TÜRK-İŞ yönetimi tek tek söz alarak eleştirilere yanıt verdi, görüşlerini ortaya koydu.
GÜNEY: "BİZİM ÇABAMIZ, TÜM SENDİKALARIN GELİŞMESİ İÇİNDİR"
Sendikamız Koop-İş adına, Sendikamız Genel Sekreteri Metin Güney söz alarak bir konuşma yaptı. Güney, H&M Türkiye mağazalarında imzalanan toplu sözleşmesiyle gerek hazır giyim sektöründe, gerekse alışveriş merkezlerinde tarihi bir adım atıldığını ve bunun ardından AVM ve mağaza çalışanlarının sendikamıza yöneldiğini söyledi. "H&M örgütlenmemiz, hazır giyim sektörü için bir işaret fişeği, bir kıvılcım olmuştur. Bu, ülkemiz sendikal hareketi için büyük bir kazanımdır." diyen Güney, Sendikamızın, Amerikan ayakkabı mağazası Foot Locker ve Boyner Mağazalarının franchchisingi Başaran mağazalarında örgütlenme çalışmalarını tamamladığını kaydetti. Güney, sendikamızın KOTON'da yürüttüğü mücadeleyi de anlatarak, sendikalı oldukları için işten atılan üyelerimiz için hukuki ve demokratik tüm yollarla mücadele edildiğini ve mücadele edilmeye devam edileceğini vurguladı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları gibi, Sendikamızın son dönemde örgütlenerek ve yasal engelleri bir bir aşarak toplu sözleşmeli çalışma düzenine kavuşturduğu diğer işyerlerine de dikkat çeken Güney "Koop-İş Sendikası'nın tek bir hedefi vardır. O da işkolumuzdaki milyonlarca örgütsüz işçiyi örgütlemek, onları sendikal güvenceye kavuşturmak, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmelerine aracı olmaktır. Bizim çabamız yalnızca sendikamızın değil, tüm sendikaların büyümesi ve gelişmesi içindir." şeklinde konuştu.
Güney, Milli Eğitim Bakanlığında, 696 Sayılı KHK ile geçici işçi kadrolarına alınan üyelerimizin sürekli işçi kadrolarına alınmaması sorununu da TÜRK-İŞ Genel Kuruluna taşıdı. Güney, “696 Sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığının geçici işçi kadrolarına alınan ve 10 ay çalışan üyelerimizin, çalışma sürelerinin 12 aya çıkarılması konusunda TÜRK-İŞ’ten destek beklemekteyiz.” dedi.
Sendikalar adında yapılan konuşmalardan sonra komisyon raporları okunarak oylandı. Bunun ardından TÜRK-İŞ yöneticileri sırayla söz alarak birer konuşma yaptılar.
Genel Sekreterimiz Metin Güney'in konuşmasının tam metni için lütfen tıklayınız.
ALEMDAR: "SORUNLARA ORTAK ÇÖZÜMLER ARAMAK ÇOK ÖNEMLİ"
İlk sözü, TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Eyüp Alemdar alarak, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri olarak son 4 yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. "İş başına geldiğimiz günden bugüne kadar, örgütlenmeyle ilgili sorunlara çareler aradık, aramaya da devam ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki örgütlenmenin önündeki sorunları çözemezsek, sendikalarımızı büyütüp güçlendiremezsek, çalışanların hak ve özgürlüklerini koruyup geliştirmemiz mümkün değildir." şeklinde konuşan Alemdar, bazı sendikaların her istatistik açıklandığından daha da büyüdüğünü, bundan büyük bir mutluluk duyduklarını kaydetti. Yine de bunun yeterli olmadığını vurgulayan Alemdar, "Ülkemizde sendikalaşma oranı yüzde 10'ları bir türlü aşamıyor. Ne kadar mücadele etsek de örgütlensek de belli bir oranı aşamıyoruz. O nedenle bu soruna ortak çözümler aramak bizim için çok önemlidir. Böylece işçi hareketinin ve TÜRK-İŞ'in geleceğini de sağlamlaştırabiliriz." dedi.
"TAŞERON SORUNU İÇİN MÜCADELEYE DEVAM"
Taşeron sorununa da değinen Alemdar, "Taşeron konusunu basının ve kamuoyunun gündeminde tuttuk. Sonunda da taşeronda çalışan arkadaşlarımız için sendikalaşma ve toplu sözleşme hakkı elde ettik. Ve nihayetinde, çıkarılan kanun hükmündeki kararnameyle, bu arkadaşlarımızın büyük bölümünün kadroya geçmesini sağladık." şeklinde konuştu. Sorunların yine de tam anlamıyla çözülmediğini söyleyen Alemdar, "31 Ekim 2020 tarihine kadar uygulanması öngörülen düzenlemeyle, sürekli işçi kadrolarına geçen arkadaşlarımız, asıl işyerinin kurulu bulunduğu işkolundan bildirilmedi. Daha kötüsü, enflasyonun yüzde 20'leri aştığı bir dönemde, bu arkadaşlarımıza altışar aylık dönemler halinde yüzde 4 ücret zammı verildi. Ücretleri zaten düşük olan bu arkadaşlarımıza enflasyon farkı da verilmemesi, adaletle, hakla, hukukla hiç bağdaşmıyor." dedi. Alemdar, taşerondan kadroya geçen çalışanların sorunlarının çözümü için de, henüz kadro alamamış KİT'lerdeki taşeron işçileri için de, kamuda geçici olarak çalıştırılan çalışanların kadroya geçmesi için de mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
"YOKSULLUKTA DEĞİL, ZENGİNLİKTE EŞİTLENMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"
696 Sayılı KHK ile toplu sözleşmelerle ilgili yapılan düzenlemeye de dikkat çeken Alemdar, bu düzenlemeyle Konfederasyonun imzaladığı çerçeve sözleşmesinin sendikalar açısından bağlayıcı hale getirildiğini anlattı. Alemdar, "Bu düzenleme özgür toplu pazarlık düzenine vurulmuş bir darbedir. Bu sorun, önümüzdeki dönemde çözmemiz gereken en büyük sorunlardan biridir" şeklinde konuştu.
"Biz üyelerimizi yoksullukta değil, zenginlikte eşitlemek için mücadele etmeliyiz. Üyelerimiz adına daha iyi sözleşmeler imzalamalıyız. Daha adil bir vergi düzeni için mücadele etmeliyiz." diyen Alemdar, "Bugünlerde dayanışma ve güçbirliği ile büyümeye ihtiyacımız var. Bu Genel Kurulumuzun temel sloganı, 'Emeğimizden de, vatanımızdan da vazgeçmeyeceğiz.' olmuştur. Bu rastgele seçilmiş bir slogan değildir. Üzerinde özgürce yaşadığımız bir vatan olmadan, ne sendikalar olur, ne sendikal hak ve özgürlükler olur. O nedenle her şeyden önce vatanımıza, milletimize sahip çıkmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
Alemdar konuşmasında ayrıca, TÜRK-İŞ’e bağlı aynı işkolumuzdaki diğer sendikanın iddia ve mesnetsiz suçlamaları üzerinde de durarak, "Buradan açık ve net olarak ifade ediyorum. Bu arkadaşımızın şahsım ve sendikamla ilgili iddialarının tamamı gerçek dışıdır. Tamamı iftiradır." dedi.
TÜRK-İŞ YÖNETİMİ GÜVEN TAZELEDİ
Yapılan konuşmaların ardından, Genel Kurulun son günü olan 7 Aralık 2019 tarihinde seçimlere geçildi. Delegelerin oylarını kullanmalarının ardından, TÜRK-İŞ'in yeni dönem yönetimi belirlendi. Buna göre;
Genel Başkanlığa Ergün Atalay,
Genel Sekreterliğe Pevrul Kavlak,
Genel Mali Sekreterliğe Ramazan Ağar,
Genel Eğitim Sekreterliğine Nazmi Irgat,
Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Genel Başkanımız Eyüp Alemdar
yeniden seçilerek güven tazeledi.
Denetleme Kurulu ise aşağıdaki isimlerden oluştu:
Nurettin Akçul,
Zekeriya Nazlım,
Süleyman Akyüz,
İlhami Polat,
Turgut Yılmaz.
Disiplin Kuruluna ise şu isimler seçildi:
Veli Solak,
Alaattin Soydan,
Hakan Yeşil,
Uysal Altundağ,
Yusuf Kutlu.
Seçimlerin ardından Genel Başkan Ergün Atalay, delegelere hitaben kısa bir teşekkür konuşması yaptı.
Koop-İş Sendikası olarak, göreve yeniden seçilen TÜRK-İŞ yöneticilerini tebrik ediyor, önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalarda başarılar diliyoruz.
ZORDAYIZ GEÇİNEMİYORUZ” EMEK BULUŞMASI ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TÜRK-İŞ'İN ÇALIŞMA HAYATININ GÜNCEL SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI KONULU SEMİNERİ BAŞLADI
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI ÖNÜNDE BİR KEZ DAHA "ZORDAYIZ GEÇİNEMİYORUZ" DEDİK
TÜRK-İŞ EYLÜL AYI AÇLIK YOKSULLUK SINIRINI AÇIKLADI
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "24,73'ü, öbür işçilere de vermek durumundasınız" Dedi